Lesesett for aldersgruppe 8-10 år

Her finner du bøker fra Bærekraftsbiblioteket som passer for aldersgruppen 8-10 år. Disse er tilgjengelige som lesesett fra Trøndelag fylkesbibliotek. Alle omtaler er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Buffy By er talentfull

Buffy By er talentfull av Ingeborg Arvola

Buffy By går i klasse 6B på Refstad skole og har fått i oppgave å skrive selvbiografi. Buffy vil helst skrive om slalåm, men aller helst vil hun kjøre slalåm. Hun var på et gratiskurs i slalåm i vinterferien og der viste det seg at hun er et naturtalent. Bare så synd de ikke har penger til treningsavgift, eller ski eller staver eller klær eller noen ting, egentlig. Men Buffy By mister ikke motet av den grunn. Og hun har alltid en god idé eller tre. Dette er en fortelling om Buffy By, ei fattig jente i rike Oslo. Talentløs med ball, men naturtalent i slalåm, verdens tredje dyreste sport. På en sår og humoristisk måte tar denne fortellingen opp et viktig tema det er skrevet lite om, nemlig om fattige barn i dagens Norge.

Fortelling for mellomtrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige

 

Syden

Syden av Marianne Kaurin

Ina har ingen planer for sommerferien. Likevel står hun foran klassen og lyver om at hun skal tre uker til Syden. Hun vet ikke helt hvorfor hun gjør det, men løgnen vokser og vokser, og Markus smiler når hun forteller og ingenting er bedre enn når Markus smiler. Det er bare det at den nye gutten i klassen har flyttet til borettslaget til Ina, og han kan se at hun ikke er i Syden. Dessuten finnes ikke Syden på kartet. Kanskje er den beste sommerferien den du trodde skulle bli den verste. Dette er en fortelling om forelskelse, intriger og sommerferie.

Fortelling for mellomtrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige

 

Sangen om en brukket nese

Sangen om en brukket nese av Arne Svingen

Bart er en litt trist og sår ung gutt som er oppkalt etter han lille gule i The Simpsons. Han bor sammen med mora i en bygård som kunne sett nyere ut. De har dårlig råd. Bart er ikke så tøff som han helst skulle vært. Derfor går han på boksing. Bart ser det positive i det meste, og mener det blir ikke bedre om man er negativ. I tillegg handler fortellingen om Ada som ikke kan holde på en hemmelighet, og Geir med den rare bøyen i knærne, og en rekke andre personer som har eller får en betydning i Barts liv. Dette er en fortelling om å slå, og ikke slå. Den handler om å synge uten at noen hører det. Men mest av alt handler den om de viktige dagene i livet, dager da alt skjer på en gang, og ingenting er som før etterpå.

Fortelling for mellom-/ungdomstrinnet.

 • Mål 1: Ingen skal være fattige

 

Ishavspirater

Ishavspirater av Frida Nilsson

Den fryktede piraten Vithuvud bortfører barn og tvinger dem til å hakke frem diamanter i en mørk og farlig gruve. Så fryktet er Vithuvud at ingen tør å lete etter barna, og alle vet at ingen kan overleve lenge i hans gruve. Men den dagen han tar Siris lillesøster Miki, får han en motstander han ikke hadde regnet med. Siri gjør det som ingen andre tør - begir seg ut på leting etter Vithuvuds øy, selv om hun er livredd. For hun vet hvor redd lillesøster Miki må være i piratens vold, alene i gruvens mørke ganger. Dette er en eventyrhistorie om søsterskap, vennskap, frykt og mot, rikt illustrert i svart og hvitt ved Alexander Jansson.

Fortelling for mellomtrinnet

 • Mål 8: Alle må ha trygge jobber og tjene nok
 • Mål 12: Vi må ikke produsere og bruke mer enn vi trenger
 • Mål 16: Det skal være fred og rettferdighet i hele verden

 

Søppelplasten i havet

Søppelplasten i havet av Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen

Organisk avfall som havner i sjøen løser seg raskt opp. Plast bruker mye lengre tid, og forsvinner aldri helt. F.eks. bruker en bærepose 10-20 år for å gå i oppløsning, skumplast bruker 50 år, en engangsbleie og en plastflaske bruker 450 år og et fiskesnøre 600 år. I Stillehavet driver en enorm søppeldynge omkring. Jordens omdreining og havstrømmene presser avfallet sammen til Stillehavsflekken, som den kalles. Det er en giftig suppe tre ganger større enn Spania og Portugal. Det finnes ytterligere fire søppelflak. Plasten inneholder miljøgifter og trekker til seg miljøgifter som fins i havet. Når plasten brytes ned frigis miljøgiftene og tas opp i planktonorganismer som senere blir mat for fisk som igjen blir spist av seler, hvaler og fugler.

Sakprosa for mellomtrinnet.

 • Mål 12: Vi må ikke produsere og bruke mer enn vi trenger
 • Mål 14: Livet i havet skal behandles på en god måte

 

Operasjon Skipsvrak

Operasjon Skipsvrak av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Blant vrakrester og skrot som er blitt skylt opp på stranden i Elvestad etter et kraftig uvær, finner Tiril og Oliver noe som avslører en forsøplingsskandale. I tillegg er det mye som tyder på at det ligger et gammelt skipsvrak på havbunnen utenfor Elvestad. Denne gang må Detektivbyrå nr. 2 løse mysteriet under vann. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger.

Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 14: Livet i havet skal behandles på en god måte

 

Dyrene som forsvant

Dyrene som forsvant

Verdens bestander av pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier er halvert på bare 40 år. Det vil si at mer enn 800 arter har forsvunnet fra jorda vår på grunn av menneskelig påvirkning. I denne boka kan man lese om noen av disse utryddede dyra og deres historie, som f.eks. at en enslig katt klarte å utrydde en hel fuglerase på en øy utenfor Australia eller at det fantes en frosk som fødte ungene sine ut av munnen, at vandredua en gang var verdens mest tallrike fugl og flokkene deres kunne være flere kilometer lange. Eller at Nord Amerikas eneste papegøyeart forsvant på grunn av hattemoten.

Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Den store boken om bier

Den store boken om bier

Allerede på dinosaurenes tid levde det bier. Her kan man følge biene fra dinosaurene til i dag, og se den viktige rollen de har spilt gjennom hele historien. Samt lær om hvorfor noen som er så små kan være så viktige. I tillegg er det blant annet opplysninger om hvor mye honning en bie kan lage, hvordan biene snakker med hverandre eller at verdensrekorden i bistikk er 2443. Boka er pedagogisk og lærerik og har mange fargeillustrasjoner.

Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Insektenes hemmeligheter

Insektenes hemmeligheter av Anne Sverdrup-Thygeson

Insekter er helt uunnværlige i naturens kretsløp. I denne boka kan man lese om insekter som lever i Norge, enten det er nede i vannet i sjøer og bekker, i skogen, i hagen eller inne i husa. Lær om mygglarver som puster med snorkel, om maur som melker bladlus for sukkervann, hvordan flua klarer å gå opp ned i taket, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. I tillegg er det fortellinger om de rareste småkrypene i verden som f.eks.: en liten veps som gjør marihøner til zombier, larven som dreper andre insekt ved å prompe på dem, biller som kan blinke og biller som har giftkanon i rumpa. Insekter og småkryp er både kule, ekle og litt plagsomme, men mest av alt er de svært nyttige for oss mennesker, og vi er helt avhengige av dem.

Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

En skikkelig flink liten reingjeter

Dette er en historie om å være liten og få stort ansvar. På grunn av uheldige omstendigheter blir den lille gutten Jakob overlatt til seg selv i fjellet for å gjete familiens reinflokk. Han blir uten mat. Det blir etter hvert ensomt og kaldt, og han er redd ulvene skal komme. Men han er utholdende.

Fortelling for mellomtrinnet.

 • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Sølvmånen

Sølvmånen forside

En ung jente blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Stallo røver med seg både jenta og reinflokken og fører henne til gammen sin. Her får hun valget mellom å bli kone til en av sønnene hans, eller bli spist. Men det fins håp. Det er mye styrke i listighet og mot. Fortellingen har hentet inspirasjon fra den samiske eventyrverdenen.

Bokmål. Billedbok for mellomtrinnet.

 • Mål 16: Det skal være fred og rettferdighet i hele verdenSist oppdatert 06.04.2021