Lesesett for aldersgruppe 6-8 år

Her finner du bøker fra Bærekraftsbiblioteket som passer for aldersgruppen 6-8 år. Disse er tilgjengelige som lesesett fra Trøndelag fylkesbibliotek. Alle omtaler er utarbeidet av Biblioteksentralen.

Skalla

Skalla av Randi Fuglehaug og Nora Brech

Iben har sin første dag på sjukehuset. Der møter ho Skalla-Malla. Ho viser Iben rundt, og saman dreg dei til hemmelege og magiske rom. Sjølv om ein er sjuk kan ein ha det kjekt. Dette er ei annleis forteljing om å vere sjuk, godteriblomstrar, diskodans og magien som kan oppstå i nye vennskap.

Biletbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

  • Mål 3: God helse til alle

 

Emmeline Pankhurst

Emmeline Pankhurst av Lisbeth Kaiser og Ana Sanfelippo

Emmeline Pankhurst ble født i Manchester England i 1858. Hun var en forkjemper for at kvinner skulle få stemmerett, og en lesende drømmer som ønsket å kjempe for noe større enn seg selv. Emmeline Pankhurst endte opp som en av kvinnesakens pionérer. Det var et liv fullt av kamp og dramatikk. Bak i boka er en faktatidslinje med fotografier. Gjennomillustrert i en moderne strek.

Sakprosa/billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

  • Mål 5: Jenter og gutter skal ha lik mulighet til et godt liv

 

Rosa Parks

Rosa Parks av Lisbeth Kaiser og Marta Antelo

Rosa Parks ble født i 1913 i Alabama i USA. Allerede som liten måtte hun lære å forsvare seg selv, for fargede ble behandlet veldig urettferdig. Rosa vokste opp til å bli en som kjempet for fargedes rettighetene, og motet hennes satte i gang en bevegelse som avskaffet raseskillet etter at hun nektet å gi fra seg setet sitt i den fargede delen i bussen til en hvit mann som gjorde krav på den. Bak i boka er en faktatidslinje med fotografier. Serien er gjennomillustrert i en moderne strek.

Sakprosa/billedbok for førskolebarn/småskoletrinnet.

  • Mål 10: Det må bli mindre forskjell på fattige og rike

 

Operasjon Skipsvrak

Operasjon Skipsvrak av Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Blant vrakrester og skrot som er blitt skylt opp på stranden i Elvestad etter et kraftig uvær, finner Tiril og Oliver noe som avslører en forsøplingsskandale. I tillegg er det mye som tyder på at det ligger et gammelt skipsvrak på havbunnen utenfor Elvestad. Denne gang må Detektivbyrå nr. 2 løse mysteriet under vann. Fortellingen har et realistisk plot, spennende scener og overraskende løsninger.

Spenning for småskole-/mellomtrinnet.

  • Mål 14: Livet i havet skal behandles på en god måte

 

Dyrene som forsvant

Dyrene som forsvant

Verdens bestander av pattedyr, fugler, fisk, reptiler og amfibier er halvert på bare 40 år. Det vil si at mer enn 800 arter har forsvunnet fra jorda vår på grunn av menneskelig påvirkning. I denne boka kan man lese om noen av disse utryddede dyra og deres historie, som f.eks. at en enslig katt klarte å utrydde en hel fuglerase på en øy utenfor Australia eller at det fantes en frosk som fødte ungene sine ut av munnen, at vandredua en gang var verdens mest tallrike fugl og flokkene deres kunne være flere kilometer lange. Eller at Nord Amerikas eneste papegøyeart forsvant på grunn av hattemoten.

Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

  • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Den store boken om bier

Den store boken om bier

Allerede på dinosaurenes tid levde det bier. Her kan man følge biene fra dinosaurene til i dag, og se den viktige rollen de har spilt gjennom hele historien. Samt lær om hvorfor noen som er så små kan være så viktige. I tillegg er det blant annet opplysninger om hvor mye honning en bie kan lage, hvordan biene snakker med hverandre eller at verdensrekorden i bistikk er 2443. Boka er pedagogisk og lærerik og har mange fargeillustrasjoner.

Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

  • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Insektenes hemmeligheter

Insektenes hemmeligheter av Anne Sverdrup-Thygeson

Insekter er helt uunnværlige i naturens kretsløp. I denne boka kan man lese om insekter som lever i Norge, enten det er nede i vannet i sjøer og bekker, i skogen, i hagen eller inne i husa. Lær om mygglarver som puster med snorkel, om maur som melker bladlus for sukkervann, hvordan flua klarer å gå opp ned i taket, hvorfor myggstikk klør og hvilket insekt som faktisk var det aller første dyret i verdensrommet. I tillegg er det fortellinger om de rareste småkrypene i verden som f.eks.: en liten veps som gjør marihøner til zombier, larven som dreper andre insekt ved å prompe på dem, biller som kan blinke og biller som har giftkanon i rumpa. Insekter og småkryp er både kule, ekle og litt plagsomme, men mest av alt er de svært nyttige for oss mennesker, og vi er helt avhengige av dem.

Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet.

  • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

En skikkelig flink liten reingjeter

Dette er en historie om å være liten og få stort ansvar. På grunn av uheldige omstendigheter blir den lille gutten Jakob overlatt til seg selv i fjellet for å gjete familiens reinflokk. Han blir uten mat. Det blir etter hvert ensomt og kaldt, og han er redd ulvene skal komme. Men han er utholdende.

Fortelling for mellomtrinnet.

  • Mål 15: Livet på land skal behandles på en god måte

 

Sølvmånen

Sølvmånen forside

En ung jente blir overfalt av Stallo mens hun gjeter rein i fjellet. Stallo røver med seg både jenta og reinflokken og fører henne til gammen sin. Her får hun valget mellom å bli kone til en av sønnene hans, eller bli spist. Men det fins håp. Det er mye styrke i listighet og mot. Fortellingen har hentet inspirasjon fra den samiske eventyrverdenen.

Bokmål. Billedbok for mellomtrinnet.

  • Mål 16: Det skal være fred og rettferdighet i hele verden 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert 06.04.2021