Elevbokbad i Den kulturelle skolesekken

BokbadIben.png

Påmeldingsfrist 16. mai: Valgfritt ekstratilbud til 5.-7. trinn: Forfatterbesøk med elevstyrt bokbad inkludert lærerkurs. Dette er et tilbud DKS Trøndelag har fått midler til å gjennomføre som et resultat av regjeringens leselyststrategi "Sammen om lesing" 2024-2030

Er elevstyrt bokbad noe du vil at skolen din skal være med på?

Send epost til Ingrid Ericson v/ Trøndelag fylkesbibliotek: ingeri@trondelagfylke.no.
Opplysninger som bør med: Hvilken skole som ønsker seg besøk og hvem av skolens personale som skal lede arbeidet med bokbadet på skolen og som skal sendes på dagskurs i juni. Det er også fint om dere forteller hvilket rom dere vil arrangere bokbadet i, og hvor mange det er plass til i dette rommet.

Påmeldingsfrist: 16. mai

Om metoden:
Elevene jobber grundig med boka på forhånd, slik at de får en opplevelse av å være kompetent publikum når forfatteren kommer. For å få til dette, så kreves det litt innsats fra skolen, men dette vil gli godt inn i det viktige arbeidet skolen gjør med basisferdigheten lesing. Hvilke forfattere som kommer, er ikke bestemt. Men vi sikter oss inn på en forfatter som skriver bøker med mange samtaletema å ta tak i for mellomtrinnselever. 

Her kan du se en film av et slikt elevstyrt bokbad: Barnebokbad med Vera Michaelsen


Dette skjer:

  • Lærer eller skolebibliotekar drar på kurs i juni 2025 (Man kan velge mellom kurs i Steinkjer 10. juni eller i Trondheim 11. juni).  På kurset lærer man seg metoden bak barnebokbad. Barnebokbad er et pedagogisk verktøy. Metoden legger opp til en prosess der elevene ledes inn i teksten. Først gjennom høytlesing og siden gjennom tre samtaler. Etter en praktisk innføring i spørsmålsteori (samtale 1) angriper de teksten fra ulike vinkler, via kollektiv erindring (samtale 2) til etikk og dramaturgi (samtale 3). 

  • August: Skolen får beskjed om hvilken forfatter som kommer på besøk og hvilken bok som skal leses.
  • August - oktober: Høytlesing: Lærer eller skolebibliotekar leser høyt for alle elevene som får besøk. Høytlesing er et avgjørende premiss. Det er det eneste som sikrer at samtlige elever stiller på lik linje, uavhengig av leseferdighet/-hastighet/-interesse/-glede.
  • August - oktober: Noen elever (maks 15 fra 6. klasse) får ansvar for å intervjue/bokbade forfatteren som kommer. De lager spørsmål med utgangspunkt i en metode som en av lærerne har lært seg på lærerkurset i juni. Dette tar 3 klokketimer å gjennomføre og bør gjøres på tre forskjellige dager.  
  • November/desember: Selve forfatterbesøket. Dette besøket er for alle elever i 5.-7. trinn. Enten samlet eller oppdelt, avhengig av hvor stor skolen er og om man har en godt egnet sal med plass til alle.

Argumenter for barnebokbad som metode:

  • Bidra til positive erfaringer med litteratur - uavhengig av leseferdigheter
  • Bidra til å dykke dypere inn i tekst og utvide teksten gjennom andres perspektiv 
  • Få øvelse i kritisk tenking og refleksjon - i et trygt rom. 
  • Skape mer meningsfylte møter mellom forfatter og deres publikum  
  • Metoden har for øvrig vist seg å ha stor overføringsverdi til arbeid med flere fag i skolen.