Kunstig intelligens har gjort et kraftig inntog, det florerer av falske nyheter, og det blir vanskeligere og vanskeligere å vurdere hva som er sikker informasjon. Samtidig gir KI oss helt nye muligheter i hverdagen. Som bibliotek skal vi være rustet til å hjelpe innbyggerne med slike problemstillinger, og å ta i bruk nye digitale muligheter.
Tenk/Faktisk.no samarbeider med fylkesbibliotekene i Rogaland, Trøndelag, Innlandet, Møre og Romsdal, Vestland, Telemark og Sandnes bibliotek med å utvikle et kursopplegg som skal gi alle ansatte på skole- og folkebibliotek økt kompetanse på kunstig intelligens, kildebevissthet og kritisk mediebruk. Første modul av kurset vil være klart høsten 2024.
Hvorfor lager vi dette kurset?
- Biblioteket tilegner seg spennende og dagsaktuell kompetanse, kvalitetsstemplet og utviklet av Tenk/Faktisk.no
- Bibliotekene skal være rustet til å hjelpe innbyggerne med slike problemstillinger
- Regjeringens nye arbeid mot desinformasjon
- En del av bibliotekenes samfunnsoppdrag er å bidra til utvikling av kritisk tenking og digital dømmekraft i befolkningen.
Utvidet nasjonal bibliotekstrategi 2020- 2025 – Rom for demokrati og dannelse
Strategi for å styrke motstandskraften mot desinformasjon
Kurset inneholder fem kompetansepakker som består av foredrag, oppgaver og nettressurser. Den første kompetansepakken kommer høsten 2024. De fem ulike modulene har temaene:
- Informasjonslandskapet
- Kildebevissthet og kritisk lesing
- KI og kildebevissthet
- Påvirkning, propaganda og svindel
- Visuell informasjon og søk
Målet er at over halvparten av alle ansatte i folkebibliotekene i Norge skal ha gjennomført kurset innen utgangen av 2025.
Bilde på førsteside som tilhører nyhetssak er laget med generativt AI-verktøy - Adobe Fiefly
Kontakt: