Andre verdenskrig
Her finner du bøker vi har som lesesett, om andre verdenskrig. Klikk deg inn på titlene for å se hvor mange vi har, og om bøkene er ledige.
Helten Gunnar
Dette er historien om en av Norges mest kjente hemmelige agent, Gunnar Kjakan Sønsteby, og vennene hans. Under 2. verdenskrig var Gunnar agent nummer 24. Nesten ingen visste hva han het eller hvor han bodde. Han spionerte på fienden, og han og vennene hans sprengte fabrikker, tog og skip. Det likte fienden dårlig, og Gunnar og gjengen ble etterlyst og jaktet på. Her kan man lese om det spennende og farlige Gunnar og vennene hans var med på i den hemmelige krigen mot dem som hadde okkupert landet vårt. Boka er rikt illustrert.
Passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet.
Anne Franks dagbok
Skildring av en jødisk families skjebne under den 2. verdenskrig. Den unge jenta Anne Frank forteller i dagboks form om de to årene hun og hennes nærmeste levde i dekning for nazistene. På tross av de dramatiske omstendighetene får vi et nært bilde av en vanlig tenåring, hennes tanker og følelser, drømmer og lengsler - og forventninger til framtida.
Passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet.
Vi har også Anne Franks dagbok som grafisk roman.
Og vi har denne i engelsk versjon: The diary of a young girl.
Jenta i veggen
Betzy Rosenberg, ei norsk, jødisk jente, klarte å gjemme seg for tyskerne og norske nazister i Trondheim fra høsten 1942 til krigens slutt. Hun gikk i skjul da deportasjonene startet og overlevde rett foran nesa på fienden. Takket være et medmenneske som risikerte sitt eget liv ved å skjule henne. Rommet hun gjemte seg i var et hull i veggen med en gulvflate på 50 x 65 cm, og en dør hun kunne trekke til seg ved hjelp av to hemper. I nabohytta festet nazistene, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, kunne når som helst dukke opp. Betzy mistet ungdomstiden, og resten av familien hennes ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med de fleste jødene i byen. Dette er en sterk dokumentasjon om hvordan Betzy overlevde 2. verdenskrig.
Passer for ungdomstrinnet.
Gutten i den stripete pyjamasen
Det er vanskelig å gjengi handlingen i Gutten i den stripete pyjamasen. Vanligvis røper vi litt i baksideteksten om hva boka handler om. I dette tilfellet tror vi det vil ødelegge leseropplevelsen. Vi synes det er viktig at du begynner å lese uten at du vet hva det handler om. Men stol på oss, hvis du begynner å lese denne boka, vil du få bli med på en reise sammen med en gutt som heter Bruno. Og før eller senere vil du ankomme et gjerde sammen med Bruno. Gjerder som dette finnes over hele verden. Vi håper du aldri vil måtte krysse et slikt gjerde.
Passer for mellomtrinnet og ungdomstrinnet.
Vi har også denne i engelsk versjon: The boy in the striped pyjamas
Og tok de enn vårt liv
Dette er en sannferdig beretning om Marit og Peder Morset og deres syv sønner. Den handler om familiens innsats i kampen mot vold og terror. En natt ved juletider 1943, mens snøstormen raser over Trøndelagsbygdene, slår Gestapo til på gården Klegset i Selbu. Det som nå følger er nesten ufattelig i sin nakne dramatikk og uutholdelige spenning. Familien var mennesker født til å leve i freden, men de kunne ikke forstå at det eksisterte noen fred uten frihet. De måtte betale mer enn de fleste norske familier før det nazistiske barbariet var knust.
Passer for videregående.
Leksikon om lys og mørke
En dag oppdager Simon Stranger noe underlig om svigerfamilien sin: etter 2. verdenskrig, bosatte den jødiske Komissar-slekten seg i Bandeklosteret. Under krigen var dette hovedkvarteret til angiveren og provokatøren Henry Rinnan, som etter krigen ble dømt for langssvik og henrettet. Hvordan kunne Kommisar-familien ønske å bo et slikt sted? Og hvilket mørke førte Rinnan, en forsagt skomakersønn, til å angi og torturere sine egne landsmenn, til å bli mannen han huskes som? I en drivende, alfabetisk kapittelstruktur gir Stranger en litterær fremstilling av faktiske hendelser knyttet til Rinnans liv og Komissarenes familiehistorie.
Passer for videregående.