Håndverk, design og produktutvikling - HD
Utdanningsprogrammet håndverk, design og produktutvikling (DT) tilbyr deg to år i skole med to år som lærling i bedrift eller offentlig virksomhet etterpå. Dette er dermed en yrkesfaglig opplæring som vil gi deg yrkeskompetanse, med eller uten fag- eller svennebrev.
Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning på flere måter.
Det er et mål at ungdom i Norge skal velge yrkesfaglig utdanning, både fordi næringslivet og landet trenger det, men også fordi det gir deg gode muligheter til å kvalifisere deg til et arbeidsliv som gir muligheter for gode utviklingsmuligheter og et godt liv.
Du lærer
- håndverksteknikker
- om ulike materialer
- om bærekraftig design og produktutvikling
- bruk av skisser og produksjonstegninger
- håndverks- og kulturhistorie
Du bør være
- interessert i å arbeide med hendene
- interessert i å forme og lage gjenstander
- nøyaktig og utholdende
Du kan bli
- urmaker, gull- eller sølvsmed
- kjole- og draktsyer, kostymesyer eller bunadtilvirker
- møbelsnekker, treskjærer eller orgelbygger
- keramiker, skomaker eller smed
Se alle yrker og kompetanser
Arbeidssteder
- design- og håndverksbedrifter
- systuer
- teater eller opera
- egen bedrift
Videre utdanning
Yrkesfaglig opplæring fører fram til yrkeskompetanse (med eller uten fag- eller svennebrev). Etter fullført yrkesfaglig opplæring kan du gå ut i arbeid eller ta videre utdanning:
Du kan ta videre utdanning på fagskole. En fagskoleutdanning er en kort og yrkesrettet videreutdanning som er beregnet på de som har gått yrkesfag.
Du kan ta mesterbrev hvis du har fag- eller svennebrev i et fag som ligger under mesterbrevordningen, og har tilstrekkelig praksiserfaring.
NB! Mesterutdanningen kvalifiserer deg til en leder- eller mellomlederstilling innen ditt fagområde, og gir deg kompetanse til å kunne starte egen bedrift.
Du kan ta Vg3 påbygging til generell studiekompetanse etter Vg2 eller etter oppnådd yrkeskompetanse.Med dette har du mulighet til å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet.
Du kan også søke opptak til høyere utdanning etter forkurs eller gjennom Y-veien, yrkesfaglig vei til høyere utdanning. Y-veien er beregnet på deg som har relevant yrkeskompetanse. Forkurs og Y-veien er vanligst innen realfags- og ingeniørstudier.
Vi tilbyr disse programområdene
Yrkesfaglig fordypning - YFF
Yrkesfaglig fordypning er faget hvor elevene på yrkesfag kan fordype seg i kompetansemål på Vg3. I samarbeid med bedrifter og opplæringskontor får man erfaring med innhold, oppgaver og arbeidsmåter som karakteriserer yrket man interesserer seg for. Gjennom samarbeid skaper man gjensidig forståelse og tilhørighet til et framtidig yrkesliv for den enkelte.
Les mer om Yrkesfaglig fordypning - YFF
-
Første år
-
Andre år
-
Tredje år
Les mer om programområdet på vilbli.no eller Utdanningsdirektoratet sine nettsider - udir.no