Hjemmeskolebiblioteket på 1–2–3!

Uten navn.png

Alle kan lage sitt eget hjemmeskolebibliotek. Det er ikke størrelsen det kommer an på, men ønsket om å la fantasi og leselyst få hjerterom.

Utsriftsvennlig informasjon om hjemmeskolebiblioteket

Vi er på vei inn i ny fase av koronadugnaden. Fortsatt skal vi verne store og små mot smitte, men heldigvis kan skoler, barnehager og bibliotek etter hvert gradvis åpnes igjen. Foreldre og barn har gjort seg erfaringer med hjemmeskole, og mange har fått kjenne på kroppen at krise og kreativitet henger i hop. Noen av de nye vanene for lesing og læring hjemme kan kanskje bli varige? Her ønsker vi å dele noen enkle grep som gjør at alle kan skape sitt eget hjemmeskolebibliotek sammen med barna – som en liten oase for nettopp kreativitet, leselyst og innlevelse.

Hva er et skolebibliotek?

Skolebiblioteket består av både bøker og andre kilder til læring og leselyst. Digital informasjon og digitale opplevelser via for eksempel apper, nettsteder, spill og filmer er også en del av skolebiblioteket. Skolebiblioteket har møbler å kose seg i, og redskaper som er til hjelp i skolearbeidet. I dag vil vi kanskje si at aktivitetene er det viktigste i biblioteket, og muligheten til å følge nysgjerrigheten alene eller sammen med andre. 

  • Et sted for læring
  • Et sted for leselyst 
  • Et sted for opplevelser
  • Et sted for å skape 
  • Et sted for å leke 
  • Et sted for å dele

Hvordan lage et hjemmeskolebibliotek med det som finnes hjemme hos dere?

Fysisk: Lokaliser det dere har av bøker, lydbøker, tegneserier, spill, filmer, tegnesaker, puslespill, instrumenter, hobbyting, kosedyr, figurer osv. Bruk det dere synes er relevant!  Eventuelt frigjør en hylle, et bord, en eske eller gulvplass til plassering av det dere har funnet og lag et enkelt system sammen for å ordne innholdet i hjemmeskolebiblioteket. Vern om steder i hjemmet som egner seg til å lese, studere og skrive. 

Digitalt: iPad, pc, mobil og tv hører med til skolebiblioteket. Dere kan søke på internett etter e-bøker, e-lydbøker, filmer og informasjon til hjelp i skolefagene. Gjerne samle alle lenkene dere får fra lærerne. Skoleportalen og folkebibliotekets hjemmesider er gode veivisere på nett. Se tips om flere digitale ressurser i listen under.

Aktiviteter: Bruk hjemmeskolebiblioteket for å skape leselyst og som en støtte i arbeidet med oppgavene som kommer fra skolen. Fritidslesing og egen utforsking hører naturlig med. Alt dere kan og er interessert i selv kan være viktige ressurser. Hjemmeskolebibliotekets kunnskapsbase må av og til utvides med telefon-/videosamtaler med besteforeldre eller andre venner. Når bibliotekene åpner igjen kan hjemmeskolebiblioteket suppleres med lånebøker

Mer om aktiviteter

Bibliotektimen i skolebiblioteket består gjerne av både samlingsstund, lånetid og lesetid. Når bibliotektimen er hjemme, bestemmer dere hva den skal fylles med. Her er noen muligheter:

  • Presentere bøker for hverandre
  • Velge bok
  • Ha stille lesestund
  • Lese høyt for hverandre
  • Ha tegnestund eller annet skapende, lage utstilling

Skoleoppgaver: Sjekk i skolebøker, egne «hjemme-bøker» og spør hverandre om hva som kan være mulige løsninger og steder å lete (av og til kan kanskje en telefon til besteforeldre eller andre være en del av løsningen).

Søke i digitale kilder etter svar du trenger til oppgaver eller noe annet du er nysgjerrig på.   

Gjør dere kjent med digitale ressurser 

www.karanteket.no (En portal som gir oversikt) 

https://gan.aschehoug.no/verk/bokbussen  (68 digitale små bøker for småskolen.) 

www.skolebibliotek.no  (For deg som vil lære mer om skolebibliotek.) 

https://brettboka.no/  (Åpnet opp for fri tilgang ut skoleåret for elever og lærer.) 

https://www.smartbok.no/  (Åpnet opp for fri tilgang ut skoleåret for elever og lærer.) 

https://www.unibok.no/  (Åpnet opp for fri tilgang ut skoleåret for elever og lærer.) 

Foto: mariogevasbokhylle - Instagram